16 Şubat 2007 Cuma

Zeytinyagli lahana dolmasi

Mutfak: Türk
Süre: 45 dk

MALZEMELER
1 adet küçük lahana prinç
1 su bardagi zeytinyagi
1 büyük sogan
½ demet maydanoz
1 çorba kasigi dolusu kimyon
tuz
karabiber
kus üzümü
çam fistigi
3-4 adet biber
1 adet domates
2 su bardagi su

YAPILIŞ TARİFİ
Lahanalari yapraklarini ayirip yikadiktan sonra genis bir tencerede
haslayin.
Yayvan ve genis bir teflon tavaya zeytinyagi koyun soganlari rondo da
çekilip pembelesinceye kadar kavurun. Daha sonra dogranmis biberi ilave
edin.Yikanmis prinçleri de biraz kavrulduktan sonra domates, maydanoz
ve baharatlari ilave ederek 2 su bardagi su ile birlikte kisik ateste suyunu
çekinceye kadar biraz pisirin. Sogumaya birakin. Bu arada hasladiginiz
lahanalarin ortalarindaki sert kisimlarini keserek sarmaya hazir hale
getirin. Lahanalari dilediginiz büyüklükte keserek hazirladiginiz içle sararak
düdüklüye dizip 1 su bardagi su koyarak pisirin.

Karisik Dolma

Mutfak: Türk
Süre: 45 dk

MALZEMELER
12 adet dolmalik biber
2 adet patlican
2 adet domates
8-10 adet sogan
350 gr. pirinç
1 kahve fincani üzüm
1 kahve fincani fistik
2 çorba kasigi seker
Yarim paket tarçin
Yarim paket yenibahar
1 demet nane
2 bardak Ayçiçek,yagi
Yeteri kadar tuz

YAPILIŞ TARİFİ
Soganlari ince kiyip, bir bardak ayçiçek yagi ile öldürün. Pirinci ilâve edip,
karistirarak 2 dakika daha kavurun. Ayri bir kap içerisinde kavurdugunuz
fistiklari, yikanmis üzümü, sekeri ve tuzu katin. 2 bardak su ilave ederek
suyu çekinceye kadar 10 dakika pisirin. Tarçini ve yenibahari ve naneyi de
katin.D olma içi ilininca biberleri ve içleri bosaltilmis, tuzda biraklims
patlicanlari doldurun. 2 bardak daha su ve ayçiçek yagi katarak önce hizli,
2 dakika sonra kisik ateste 30 dakika pisirin

Kuzu kaburga dolmasi

Mutfak: Türk
Süre: 60dk

MALZEMELER
2 su bardagi elma suyunda haslanmis Amerikan Pirinci
3 kg. kuzu kaburgasi (pirzolasi) bütün olarak
Tuz ve toz karabiber
Dolma Içi:
1 su bardagi dogranmis kereviz basi
1 çay bardagi dogranmis sogan
4 yemek kasigi tereyag veya margarin
2 su bardagi dilimlenniis elma
1 çay bardagi ceviz
1 çay bardagi çekirdeksiz kuru üzüm
1 çay kasigi tuz
1 çay kasigi baharat

YAPILIŞ TARİFİ
Kuzu kaburgasini kemikler yukariya gelecek sekilde dairesel olarak düz bir
tepsiye yerlestirin. Üzerine tuz ve biber serpin. Yanmamasi için kemik
uçlarini folyo ile sarin. Su ilave etmeyin ve üzerini kapatmayin. 200 derece
firinda 30 dakika süre ile kizartin. Diger tarafta genis bir tava içinde
tereyagini eritin. Kereviz ve sogani orta ateste pisirin. Ocaktan indirin.
Pirinç, elma, ceviz, kuru üzüm, tuz ve baharat ile karistirin. Kizarmis
kaburganin içini bu malzeme ile doldurun. Üzerini folyo ile kapatin ve 15
dakika daha pisirin. Folyolari çikarin ve sicak olarak servis yapin.

Sardalya Kebabi

Mutfak: Türk
Süre: 40 dk

MALZEMELER
Yarim demet maydanoz
1 kg sardalya
1 limon
2 çay kasigi tuz
3 bas sogan
3 domates

YAPILIŞ TARİFİ
Sardalyalari temizledikten sonra suyunun süzülmesi için tel süzgeçte
bekletin.
Diger tarafta sogani piyaz seklinde dograyip tuzla ovun. Maydanozu ince
ince kiydiktan sonra sogana katin. Domatesleri, kabuklarini soyup ve sulu
kisimlarini ayirip irice dograyin. Biberlerin de tohumlu kisimlarini
çikardiktan sonra irice dograyin.
Yagli kagitlari 20-25 cm boyunda kareler haline getirerek yayin ve üzerine
zeytin yagi sürdükten sonra biraz piyaz yayin. Her bir Yagli kagit için 6-7
sardalya seçin. Sardalyalarin karinlarina da bir miktar piyaz koyun.
Yanlarina ise domates ve biber koyup kagidi içindeki malzemeyi
göstermeyecek sekilde iki ucunu birlestirerek paket haline getirin.
Firin tepsisini yaglayin ve paketleri yanyana dizin. Firini 250 dereceye isitip
tepsiyi firina sürün. 30-40 dakika pisirin. Paketleri açtiktan sonra baliklari
servis tabagina alip üzerine limon sikarak servis yapin.
Kalkan veya kiliç baliklari da ayni yöntemle pisirilebilir.

Sardalyeli Yaprak Sarmasi

Mutfak: Bilinmiyor
Süre: 30dk

MALZEMELER
20 adet sardalye baligi
20 adet asma yapragi
2-3 adet kuru sogan
limon
tuz
maydanoz

YAPILIŞ TARİFİ
Öncelikle bir tabagin içine soganlari yarim halka seklinde dograyalim,
limon suyu, tuz, maydanoz ve yagi ekleyelim. Sardalye baliginin isterseniz
kilçiklarini çikarin. Asma yapragindan 1 adet, sardalye baligindan bir adet
içine koyunuz, hazirladigimiz malzemeden koyup sararak tepsiye dizip 20-
25 dakika pisirip bol soganli salata ile servis yapiniz.
Afiyet olsun...

Sarimsak soslu karides

Mutfak: Fransiz
Süre: 30dk

MALZEMELER
800 gr karides
1 adet havuç
1 adet defne yapragi
1 demet maydanoz
1 adet sogan
karabiber
tuz
1 çay bardagi beyaz sarap
sosu için:
5 dis sarimsak
4 yemek kasigi zeytinyagi
1/2 kg haslanmis patates
2 yemek kasigi sirke
tuz

YAPILIŞ TARİFİ
Havuç ve sogani temizledikten sonra defne yapragi ve maydanozu da
yikayin. Bütün bu malzemeyi dogradiktan sonra suyu da ilave ederek
karistirin. Üzerine karabiber, tuz ve sarabi da ekleyin ve 15 dakika yüksek
ateste pisirin.
Karidesleri bol suda yikayin ve temizleyin. Sebze suyunun içine atin ve
yaklasik 5 dakika pisirin. Süzün ve sogumaya birakin. Patatesleri haslayin
ve sonra pütürsüz bir kivama gelene kadar ezin, çok ince kiyilan
sarimsaklari ve tuzu ekleyin.Sirke ve zeytinyagini azar azar ilave ederek
krema kivamina gelen kadar karistirin. Karidesle birlikte servis yapin.

Sazan balik dolmasi

Mutfak: Türk
Süre: 30dk

MALZEMELER
2 kg sazan baligi
1 su bardagi bulgur
1,5 bardak su
1 yemek kasigi salça
1 yemek kasigi kuru nane
1 bas sogan
1 çay bardagi sivi yag
Igne iplik

YAPILIŞ TARİFİ
Sazan baligi pullari temizlendikten sonra yikanir, tuzlanir. Su ve sivi yag
kaynayincaya kadar ateste bekletilir. Kaynadiktan sonra içine 1 tatli kasigi
tuzla birlikte bulgur ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar pisirilir. Içine
nane ve karabiber konulur ve agzi kapatilip 10 dk. dinlenmeye birakilir.
Hazirlanan bulgur pilavi boyuna yarilan baligin içine doldurulduktan sonra
igne iplikle dikilir. Ayri bir kapta sogan salça ve yag kavrulup sos
hazirlanip baligin üstüne dökülür. Firina sürülür ve yarim saat pisirilir.

Sebzeli Balik

Mutfak: Bilinmiyor
Süre: 40 dk

MALZEMELER
1 bardak sivi yag
10 sap maydanoz
1 sogan
2 havuç
2 patates
4 dil baligi
4 çorba kasigi bezelye
Tuz, karabiber
2 kisilik

YAPILIŞ TARİFİ
Genisçe bir tencerede 4 yemek kasigi yagi kizdirin. Havuç ve sogani yagda
pisirin. Patatesleri baska bir kapta kizartin. Ayiklanmis dil baliginin her iki
yüzünü de kizartin. Sonra baliklarin üzerine tüm malzemeyi koyup harli
ateste 15 dakika kadar pisirin.

Sirkeli karides

Mutfak: Fransiz
Süre: 25

MALZEMELER
/2 kg. karides (temizlenmis)
1,5 yemek kasigi sirke
1 adet küçük sogan (yemeklik dogranmis)
4 dis sarimsak (ince kiyilmis)
2 orta boy domates(küp dogranmis)
1/2 çay bardagi siviyag
3 yemek kasigi kiyilmis maydanoz
tuz

YAPILIŞ TARİFİ
Yarim çay bardagi siviyagda sogani ve sarimsagi kavurun. Karidesleri ve
sirkeyi ilave edip 1-2 dakika kisik ateste kavurun. Domatesi ve
baharatlarini ilave edip 4-5 dakika harli ateste pisirin. Istediginiz
garnitürle, sicak olarak servis yapin.

Somon baligi

Mutfak: Bilinmiyor
Süre: 25

MALZEMELER
1 adet somon baligi
1/5 paket tereyag

YAPILIŞ TARİFİ
Somon baligini önce uzunlamasina ikiye daha sonra da dörde bölün. Genis
bir tavada tereyag eritin. Somonlar çok kisik ateste agir agir pisirilir.
Piserken tavanin üzerine kapak konulmasi gereklidir ki buhariyla güzel
koksun. Sicak servis yapilir

Somon baligi tartar

Mutfak: Türk
Süre: 40 dk

MALZEMELER
1 kg taze somon baligi
2 adet limon
Zeytin yag
Maydonoz
Bir çorba kasigi kapari (istege bagli olarak)
Karabiber
Tuz
Tost ekmegi

YAPILIŞ TARİFİ
Balikçiniza somonun filetolarini ayirtin
Somon filetolari az kaynar tuzlu suda 3-4 dakkika haslayin. Olabilecek
kalan kilçiklari ayirin.
Süzüp ve sogutuktan sonra baligi ince ince kiyin. Üzerine limon
suyu,zeytin yagi, kiyilmis maydonoz, kapari, tuz ve biber ilave edin. Iyice
karistirin.
Tost ekmeklerini kizartin, hazirladiginiz karisimi üzerine koyup servis
yapin.

Somon Muse

Mutfak:
Süre:

MALZEMELER
600 gr somon baligi
2 adet yumurta aki
taze kara biber
4 adet domates
kereviz yapragi
yesil sogan
zeytinyag
roka
tuz

YAPILIŞ TARİFİ
Somonlari iyice yikayip, süzgeçten geçirin, sonra, mikser rendesinden
geçirin. Diger yanda yumurta aklarini hafifçe çirpip somonlarin üzerine
dökün, 3 yemek kasigi zeytin yag, biraz tuz, biber ve findik rendesini de
katip, iyice karistirin. Elde ettiginiz karisimi birer porsiyon halinde kaselere
koyun. Sosu emmesi için buzdolabinda 3-4 saat kadar bekletin. Servis
yapmadan önce, domatesleri dilimleyip, tabagi süsleyin

Somonlu kabak terin

Mutfak: Türk
Süre: 60dk

MALZEMELER
4 adet kabak
4 dilim somon füme
4 adet yumurta
5 çorba kasigi taze krema
2 çorba kasigi un
1 çay kasigi köri
Maydanoz
Tuz
Karabiber

YAPILIŞ TARİFİ
Kabaklari uzunlamasina dilimleyin az tuzlu suda 10 dakika haslayin.
Hasladiktan sonra havlu kagit üzerine alin (suyunu çekmesi için).
Derin bir kasede, yumurta, krema, un , köri, ince kiyilmis maydonoz, tuz
ve karabiberi iyice çirpin.
Firininizi 210 dereceye ayarlayin
Firina dayanikli bir kalibi yaglayip,unlayin.
Kalibin dibine önce hazirladiginiz hamurun birazini koyun, üzerine birkaç
kabak dilimi ve somon dizin.
Sonra tekrar hamur, kabak dilimleri ve somon, malzeme bitene kadar ayni
islemi tekrarlayin.
Önceden isitilmis firinda benmari usulu 45 dakika pisirin
Sicak veya ilik olarak servis yapin

Soslu Kiliç

Mutfak: Cin
Süre: 30dk

MALZEMELER
zeytinyag
2 adet limon
100 gr kapari
400 gr kiliç baligi
200 gr yesil zeytin
10 adet defne yapragi
taze kara biber, çekilmis
tuz

YAPILIŞ TARİFİ
Kiliç baligini yikayip bir süçgeçte süzün. Sonra, keskin bir biçak yardimiyla
kilçigini ve derisini yüzüp, çok ince dilimler halinde kesin ve genis, düz bir
tabaga sadece bir kat olmak kaydiyla dizin. Diger yanda, bir katpa 4
yemek kasigi zeytinyag, 1 limon suyu, bir tutam tuz ve bir tutam biberle
sos hazirlayip, baliklarin üzerine gezdirin. Sonra da kaparileri, zeytinleri ve
defne yapraklarini baliklarin üzerine yerlestirin. Tabagi folyo ile örtüp,
serin bir ortamda sosu emmesi için 6-7 saat bekletin. Tabagi limon
dilimleri ile süsleyip, servis yapin.

Sarapli Balik

Mutfak: Türk
Süre: 40 dk

MALZEMELER
2 kg levrek baligi
2 kg kirlangiç baligi
1/2 kg karides
1.5 su bardagi balik suyu
3 su bardagi beyaz sarap
2 adet kereviz yapragi
1 demet maydanoz
2 su bardagi su
2 avuç kapari
1 çorba kasigi un
5 dilim ekmek
1 çorba kasigi Ingiliz salçasi (Worcestershire sauce)

YAPILIŞ TARİFİ
Bir tencereye sarap, su, kereviz yapraklan, maydanoz, sogan, tuz,
karabiber ile temizlenyip, yikadiginiz baliklari koyun, kuvvetli ateste
pisirin. Diger bir kapta karidesleri haslayin. Balik pistikten sonra etleri deri
ve kemiklerinden ayirin, bir kaba düzgün bir sekilde yerlestirin. Üstüne
pismis karidesleri ilave edin. Baligin içinde pistigi suyu birbuçuk bardak
kalana dek kaynatip, ince bir süzgeçten geçirin. Margarin, un ve baligin
suyu ile bir besamel sos yapin, içine (varsa Ingiliz salçasi ve) kaparileri
katin ve baliklarin üzerine dökün. Sicak firinda onbes dakika pisirdikten
sonra, kabuklarini çikartip,yarim parmak kalinliginda kesip,firinda
kizarttiginiz francala dilimleri ile servis yapin.

Ton Balikli Üçgenler

Mutfak: Türk
Süre: 20

MALZEMELER
1 adet yumurta
1 kutu misir konservesi
1/3 su bardagi sivi yag
1 çorba kasigi maydanoz, ince kiyilmis
1 adet (orta boy kutu) ton baligi konservesi
6 dilim tost ekmegi ya da beyaz ekmek dilimleri

YAPILIŞ TARİFİ
Ton baligi ve misirin fazla yagini ve suyunu süzerek karistiralim. Kiyilmis
maydanoz ve yumurtayi ekleyerek iyice karistiralim. Tost ekmeginin kabuk
kisimlarini keskin bir biçak yardimiyla keselim. Ton baligi ve misirli
karisimdan ekmegin üzerine sürelim.dilimleri bölerek üçgenler elde
edelim. Bir tavaya sivi yagi alalim. Orta ateste hafifçe kizdiginda ekmek
dilimlerini tavaya alalim.altin rengi aldiginda spatulayla tavadan alalim. Bir
havlunun üzerine çikararak fazla yaglarin süzülmesini saglayalim. Diger
üçgenlerede ayni islemi uygulayarak servis yapalim.

Uskumru Dolmasi

Mutfak: Türk
Süre: 60dk

MALZEMELER
1.5 kg sogan
6 adet yumurta
3 kilo uskumru
2 su bardagi un
100 gr kus üzümü
200 gr ceviz içi
750 gr zeytinyag
1 paket yenibahar
100 gr beyaz fistik
2 su bardagi galeta unu
karabiber
tuz

YAPILIŞ TARİFİ
Baliklarin içlerini temizleyip, bol suda iyice yikayin, kuyruk ve enselerinden
kilçiklarini kirin. Etlerini yumusatarak kilçik ile beraber çikarin. Etlerini
kiyin, dogranmis sogan, beyaz fistik ve. zeytinyagi ile kavurun. Kiyilmis
etleri çekilmis ceviz içi, kus üzümü, tuz biber, yenibahar ilave edip tekrar
15 dakika daha kavurup atesten alin, sogumaya birakin. Bir adet limonun
suyunu ilave edin. Hazirladiginiz malzeme ile baliklari doldurun, önce una
sonra yumurtaya ardindan da galeta ununa bulayip, kizgin yagda kizartin.
Soguduktan sonra servis yapin.