25 Ocak 2007 Perşembe

Domates Çorbasi

Mutfak: Türk
Süre: 30dk

MALZEMELER
5 adet domates
1 yemek kasigi margarin
1 yemek kasigi un
1 bardak süt
1 çay bardagi rendelenmis taze kasar

YAPILIŞ TARİFİ
Hafifçe eritilmis yag ve un kisik ateste hafifçe çevrilir. Yavasça süt ilave
edilir. 1,5 litre kadar su agir agir karisima ilave edilir ve kaynamaya
birakilir. Diger tarafta kabuklari soyulmus domatesler blender yardimiyla
çekilir. Kaynamakta olan suya ilave edilir. 10 dakika kadar pisirilir. Çorba
ilindiktan sonra bir kez daha mixer yardimiyla boza kivamina getirilir.
Arzuya kadar tuz ilave edilir. Servis edilecegi zaman üzerine rendelenmis
taze kasar konulur.

Mantar çorbasi

Mutfak: Amerikan
Süre: 30dk

MALZEMELER
2 torba kuru mantar
500 gr. sogan
1 kirmizi, 1 sari ve 1 yesil dolmalik biber
2 dis sarmisak
6 yemek kasigi soya yagi
1/2 lt hazir sebze suyu
4 dilim tost ekmegi
Tuz, karabiber
100 gr. rendelenmis eski kasar peyniri
Biraz maydanoz
Bir çorba kasigi Ameriksn soya unu

YAPILIŞ TARİFİ
Mantarlari yikayin. 1/4 lt. suda haslayin. Sogan ve biberleri ayikladiktan
sonra yikayin. Soganlari yuvarlak, biberleri ince dilimler halinde dograyin.
Sarmisagi ince dograyin. 3 yemek kasigi soya yagini bir tencerede isitin.
Sebze ve saimisagin yarisini içinde çevirin. Sulu mantarlari ve soya ununu
bunun içine dökün. Hepsini dökerek 10 dk. kadar pisirin. Ekmegi küp
seklinde dograyin. Soya yagini tavada isitin. Ekmekleri ve arta kalan
sarmisagi içinde pembelestirin. Çorbaya tuz ve karabiber ekleyin. Çorbanin
üstüne maydanoz serpistirin. Ekmek ve peyniri çorbanin yaninda servis
yapin.

Bolu Tarhana Çorbasi

Mutfak: Türk
Süre: 30dk

MALZEMELER
100 gr yagsiz kiyma
150 gr köy tarhanasi
1 adet iri domates
1 çorba kasigi tereyag
2 kg et suyu veya su
tuz

YAPILIŞ TARİFİ
Tarhanayi bir bardak et suyu veya su ile iyice karistirip 20 dakika kadar
islatip, bekkletin. Sonra ince bir süzgeçten geçirip, süzün. Bir tencerede
kaynamis et suyuna tarhanayi karistirarak ilave edin ve kaynatin.Küçük bir
tencerede kiymayi tereyaginda 3-4 dakika kavurun. Domateslerin
kabugunu soyduktan sonra çekirdeklerini çikartip ince ince dograyin ve
tencereye ilave atin. 2-3 dakika daha kavurduktan sonra domatesli
kiymayi çorbanin içine katin. On dakika kadar agir ateste pisirip servis
yapin.

Dügün Çorbasi

Mutfak: Türk
Süre: 30dk

MALZEMELER
2 lt et suyu (8 bardak)
250 gr koyun eti
125 gr un (1 bardak silme)
1 yemek kasigi tereyagi (Tepeleme)
½ yemek kasigi tuz 2 çay kasigi kirmizibiber
Terbiyesi:2 yumurta sarisi
1 adet limon

YAPILIŞ TARİFİ
1-Kusbasi dogranmis eti yeterince suyla pisirin.
2-Unu bir bardak soguk et suyuyla karistirip bulamaç yapin.
3-Kalan et suyunu kaynatin, pisen eti ve suyunu katin.Hazirladiginiz
bulamaci azar azar katarak yedirin.Tuz koyun, 10 dakika pisirin.
4-Terbiyesini yapin.Servisten önce üzerine kirmizibiberli yag gezdirin

iskembe Çorbasi

Mutfak: Türk
Süre: 40 dk

MALZEMELER
1 adet koyun iskembesi
1 bas sogan
2 kahve fincani un
100 gr (4yemek kasigi tepeleme) tereyagi veya margarin
1 yemek kasigi silme tuz
2 çay kasigi kirmizi biber
Terbiyesi:3 adet yumurta sarisi
2 adet limon
1 bas sarmisak
1 kahve fincani sirke

YAPILIŞ TARİFİ
1-iskembeyi temizleyip yikadiktan sonra 4-5 litre suyla atese koyun. içine
dörde bölünmüs sogan, 4-5 dis sarmisak, ½ limon kabugu ve tuz katin.
Kaynamaya baslarken kopügünü alin. iskembe yumusayana kadar, kisik
ates üzerinde pisirin. (Etler pisip de 3 litre et suyu kalinca atesten indirin.)
2-iskembeyi tavla zari büyüklügünde dograyin.
3-Unu 3 kasik yagla biraz kavurun. Üzerine azar azar iskembe suyundan
döküp karistirin. 10 dakika kaynatin. Sonra da dogranmis iskembeleri
katin.
4-Üç yumurta sarisi, 1 ½ limon suyu, ½ bardak suyla hazirlayacaginiz
terbiyeyi çorbaya karistirin. Kalan yagi eritip kirmizibiber koyduktan sonra
uzerine gezdirin.
Not:4-5 dis sarmisagi biraz tuzla havanda dövün. 1 kahve fincani sirkeyle
karistirin.

Tarhana Çorbasi

Mutfak: Türk
Süre: 20 dk

MALZEMELER
4 dolu yemek kasigi tarhana
8 bardak et suyu veya su
100 gr kiyma (et suyu olursa gerekmez)
1 büyük domates
1 yemek kasigi tepeleme yemek tereyagi

YAPILIŞ TARİFİ
1-Tarhanayi 1 bardak su veya et suyuyla islatin.
2-Kiymayi yagla birlikte 4-5 dakika kavurun. Dogranmis domatesleri
karistirip 3-4 dakika daha pisirin.
3-Kalan et suyunu ve islatilmis tarhanayi kiymaya katin. Ara sira
karistirarak 10 dakika daha pisirin.
Not:Kiyma kullanilmadigi zaman, domatesi süzgeçten geçirin ya da küçük
parçalara dograyip yagla biraz pisirin.

Kremali Mantar Çorbasi

Mutfak: Bilinmiyor
Süre: 40 dk

MALZEMELER
8 bardak et suyu
258 gr taze mantar
½ limon suyu
1çay bardagi un
1 bardak süt
1 yemek kasigi tepeleme tereyagi
Tuz, ½ çay kasigi kirmizibiber
Bir fiske hindistan cevizi

YAPILIŞ TARİFİ
1-Mantarlari yikadiktan sonra parçalara bölün; üzerine limon suyu gezdirip
biraz bekletin.
2-Bir tencerede yagi eritin ve mantarlari koyup birkaç dakika sote yapin.
Et suyunu katip 10-15 dakika kaynatin.
3-Sütle unu bir kapta karistirin ve kaynayan çorbaya katin. Tuz ve bahari
koyup kisik ateste 15-20 dakika pisirin.

irmik Çorbasi

Mutfak: Bilinmiyor
Süre: 20

MALZEMELER
8 bardak et suyu
2 kahve fincani irmik
1-2 yemek kasigi margarin
1 ½ bardak süt
tuz

YAPILIŞ TARİFİ
1-Et suyunu kaynamaya birakin. irmigi serpistirerek katip 7-8 dakika
pisirin.
2-Yag ve yeterince tuz koyup sütü ekleyin, 3-4 dakika sonra servis yapin.

Tavuk Çorbasi (Sebzeli)

Mutfak: Türk
Süre: 40 dk

MALZEMELER
10 bardak tavuk suyu
250 gr karisik sebze (kabak, fasulye, havuç)
1 tavuk gögsü
1 yemek kasigi tereyagi
½ bardak un
1 bardak süt

YAPILIŞ TARİFİ
1-Sebzeleri küp seklinde dograyin, 1 kasik yag ve üzerini örtecek kadar
tavuk suyuyla atese koyun. Kisik ateste yumusayincaya kadar pisirin.
2-Unla sütü birbirine karistirin, bu karisimi kaynayan sebzelere katin,
artan tavuk suyunu da koyup 10 dakika kaynatin. Sonra kiyilmis tavuk eti
ve tuz atip indirin.

Yayla Çorbasi

Mutfak: Türk
Süre: 30dk

MALZEMELER
10 bardak et suyu
½ bardak pirinç
2 yemek kasigi un
1 bardak süt veya su
2 yumurta sarisi
1 bardak yogurt
1 yemek kasigi tereyagi veya margarin
1 cay kasigi kirmizibiber
2 çay kasigi kuru nane

YAPILIŞ TARİFİ
1-Pirinci ayiklayip yikadiktan sonra et suyu ile birlikte atese koyun.
Pirinçler yumusayincaya kadar hafif ates üzerinde kaynatarak pisirin. Tuz
atin.
2-Unu, süt veya suyla karistirarak bulamaç yapin. Kaynayan çorbaya
katin. 5 dakika daha kaynatin.
3-Yumurtayla yogurdu birlikte çirpin, çorbaya karistirip atesten indirin.
4-Çorbanin üzerine kirmizibiber ve nane katilmis yagi gezdirin

Kirmizi Mercimek Çorbasi

Mutfak: Türk
Süre: 30dk

MALZEMELER
2 ½ lt (10 bardak) et suyu
1 büyük boy sogan
1 kahve fincani un
259 gr (bir bardak tepeleme) kirmizi mercimek
2 yemek kasigi tereyagi veya margarin
½ yemek kasigi tuz
Terbiyesi:1 bardak süt
2 yumurta sarisi

YAPILIŞ TARİFİ
1-Sogani ayiklayip küçük parçalar halinde dograyin. 2 kasik yagla kisik
ateste 4-5 dakika kizartin. içine un koyup 1-2 dakika daha karistirin.
2-Ayiklayip yikadiginiz mercimegi, et suyu ile birlikte katin ve yavas yavas
kaynatin.
3-Çorbayi süzgeçten geçirin. Tekrar atese koyun. Sütlü terbiyesini katin.
Bir iki tasim kaynatip indirin. Kizarmis ekmekle servis yapin.
Sütlü terbiye: Eritilmis tereyag (1 yemek kasigi), un(1 yemek kasigi),
süt(3 su bardagi) ve tuzu birbirine karistirin. Devamli karistirarak 5 dakika
pisirin.
Not: sütlü terbiye yapilmis çorbalara limon katilmaz (limon sütü keser)

Bezelye Çorbasi

Mutfak: Bilinmiyor
Süre: 45 dk

MALZEMELER
2 ½ lt et suyu(10 bardak)
250 gr (1 bardak) kuru bezelye
2 orta boy sogan
1 kucuk havuç
2 yemek kasigi un
2 yemek kasigi (tepeleme) tereyagi veya margarin
½ yemek kasigi tuz
Terbiyesi:1 bardak süt
2 yumurta sarisi
Garnitürü:125 gr un
½ küçük paket margarin
1 adet yumurta
1 çay kasigi tuz

YAPILIŞ TARİFİ
1-Bezelyeyi ayiklayip yikadiktan sonra 4-5 saat suda bekletin.
2-Sogan ve havuçlari küçük parçalara dograyip, yagla birlikte kisik ateste
4-5 dakika börttürün. Un katin ve 2-3 dakika daha kavurun. Et suyu ve
bezelyeyi koyun, kisik ateste bezelye ezilinceye kadar pisirin.
3-Çorbayi süzgeçten ezerek baska bir kaba aktarin. Tuz atip tekrar atese
koyun. Sütlü terbiyesini katin ve servis yaparken çorbanin üzerine birer
kasik garnitürden serpistirin.
Garnitürün yapilisi: Unla yagi birlikte kiyin, yumurta, tuz katip biraz
yogurun. Hamuru iki parçaya ayirin. Kalem çapinda uzun bir çubuk yapin.
3 cm uzunlugunda verevine parçalara kesin. Azar azar kizdirilmis yaga atip
pembe renkte kizartin.

Salatalar

Corbalar

Patates Corbasi
Sogan Corbasi
Fasulye Corbasi
Salatalik Corbasi
Bezelye Corbasi
Kirmizi Mercimek Corbasi
Yayla Corbasi
Tavuk Corbasi Sebzeli
Irmik Corbasi
Kremali Mantar Corbasi
Tarhana Corbasi
Iskembe Corbasi
Dugun Corbasi
Bolu Tarhana Corbasi
Mantar Corbasi
Domates Corbasi
Beyin Corbasi
Borsch Bors Corbasi
Bahar Corbasi
Yumurtali Konsome
Sebzeli Konsome
Tel Sehriyeli Konsome
Sogan Corbasi 2
Sehriye Corbasi Terbiyeli
Sehriye Corbasi Domatesli
Pirin Corbasi Domatesli
Pirinc Corbasi
Yesil Mercimek Corbasi